Dlaczego tekturowe pudełka na ciasto są najlepsze?

Choć wybieranie opakowania na ciasto wydaje się proste, to jednak popełniane są podczas podejmowania decyzji poważne błędy. Jednym z najgorszych wyborów jest zdecydowanie się na opakowanie plastikowe. Dlaczego warto go unikać oraz dlaczego wersja tekturowa jest najlepsza?

Dlaczego unikać plastiku?

Plastikowe pudełka na ciasto kuszą swoją niską ceną. Nic dziwnego więc, że każdy chce zaoszczędzić na czymś, co i tak po wyjęciu ciasta z opakowania ląduje w koszu. Niestety takie pudełko na ciasto z plastiku ma wiele wad. Przede wszystkim jest bardzo delikatne, więc nie stanowi żadnej ochrony dla ciasta. Po drugie jest szczelne, więc ciasto się w nim zapaca. Jest to szczególnie groźne, gdy ciasto zawiera dużo kremu, ponieważ może w wyniku tego całkowicie zniszczyć się jego smak.

A co z wersją tekturową?

Wiele osób poleca wybieranie tekturowych pudełek na ciasto. Nie tylko są one o wiele sztywniejsze i mocniejsze, więc ciasto pewnie i bezpiecznie dotrze do domu, lecz także są przepuszczające powietrze, dzięki czemu nie ma żadnego ryzyka, że podczas podróży się ono zepsuje, lub zmieni się jego smak. Warto więc zapłacić nieco więcej za pudełko, które będzie nie tylko bezpieczne dla samego ciasta, jak i również dla jego smaku. W końcu po to kupuje się ciasto, aby cieszyć się jego smakiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Akcesoria cukiernicze. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz